Geplaatst op: Wed, Aug 26th, 2015

Tips: zo ga je beter om met je loon!

Deel dit
Tags

In tijden van crisis is elke cent meer dan welkom voor sommigen. Maar vaak liggen financiële problemen ook aan de manier waarop je zelf met je eigen geld omgaat, bijvoorbeeld met je loon. Vaak beseffen mensen de waarde niet van hun maandelijks loon en geven ze van zodra ze hun loon ontvangen hebben het grootste deel binnen de kortste keren uit aan nutteloze dingen.

Daarom is het belangrijk om je loon verstandig te besteden en dus eerder geld uit te geven aan zaken die je wel nodig hebt dan aan zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. Op die manier spaar je al vlug een aanzienlijk bedrag waarmee je (later) leuke dingen kunt doen.

Alvast enkele tips waarmee je je loon beter kunt besteden:

  • Maak zelf een overzicht van je ‘vaste’ maandelijkse kosten. Bijvoorbeeld de afbetaling van je lening, de huur die je moet betalen, boodschappen, benzine, … Op deze manier kun je snel en eenvoudig zien hoeveel er na het verrekenen van deze vaste kosten nog overblijft van je maandelijkse loon.
  • Het bedrag dat je vervolgens over hebt wanneer je de vaste kosten afgetrokken hebt van je maandelijkse loon kun je gebruiken om te sparen. Dit bedrag kun je uiteraard ook gebruiken voor onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld ziektekosten, kosten aan je auto, …
  • Betaal je maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse rekeningen zoals het hoort. Hiermee bedoelen we dat het makkelijk kan zijn om een wederkerende opdracht in te stellen zodat je automatisch je rekeningen betaalt. Dit heeft twee voordelen: je ziet meteen hoeveel geld er nog overblijft en je loopt bovendien ook het risico niet om extra kosten te moeten betalen omdat je je rekeningen te laat betaald hebt.
  • Gebruik je bonus die je krijgt als spaargeld. Iedereen krijgt wel eens een bonus op zijn werk. Een vakantiebonus, een eindejaarsbonus, … Zet dat bedrag op zij en gebruik het als spaargeld. Dit geld kun je vervolgens gebruiken wanneer je eens op reis wil gaan of dergelijke.
  • Denken aan later kan handig zijn. Daarom is het verstandig om al aan jongere leeftijd aan pensioensparen te denken. Het geld dat je nu al aan de kant zet voor later kun je in de eerste plaats niet uitgeven, en spaar je voor later. Bovendien krijgen mensen die aan pensioensparen doen ook gunstige fiscale voordelen.

Het komt er gewoon op neer dat je zelf beseft hoeveel geld waard is, en wat je er mee kunt doen. Als je jezelf daarvan bewust bent zal je merken dat je al een heel eind verder komt met je geld!