Geplaatst op: Sat, Jun 24th, 2017

In opkomst: het be-alert

Deel dit
Tags

Het be-alert is het nieuwste van de alarmsystemen dat inwoners van een stad of gemeente alarmeert bij een noodsituatie. Tot nu toe werken 33 gemeenten in België mee aan de eerste fase van dit piloot-project. En ook de organisatoren van het festival Rock Werchter gaan dit jaar mogelijk gebruik maken van het noodsysteem.

Hoe werkt het be-alert?

Dit nieuwe alarmeringssysteem zorgt ervoor dat iedereen die betrokken is bij een noodsituatie op tijd gealarmeerd wordt. Zodra er zich een noodsituatie voordoet, kan iemand die zich ingeschreven heeft voor het alert een melding doorvoeren. Dit wordt vervolgens gecontroleerd en, indien relevant, worden omringenden van een brand of andere noodsituatie op de hoogte gebracht. Het be-alert is een bericht waarin staat wat de noodzakelijke handelingen zijn bij de noodsituatie. Het bericht kan ontvangen worden in een aantal vormen:

  • Een spraakbericht op een vaste of mobiele telefoon
  • Een SMS
  • Een tekstboodschap via e-mail
  • Een tekstboodschap via fax

Op deze manier wordt het voor nagenoeg iedereen mogelijk een be-alert te ontvangen

Rock Werchter

Mogelijk zullen de organisatoren van Rock werchter gebruik gaan maken van dit noodsysteem. Zodra er zich een crisissituatie voordoet, zullen omwonenden en festivalgangers een bericht krijgen. Op deze manier wordt de veiligheid van de festivalganger en omwonenden van het festival gewaarborgt. Een noodsituatie die in aanmerking komt voor een be-alert komt niet vaak voor op festivals, maar toch overweegt Rock werchter het alarmsyteem te gebruiken. Denk wij een dergelijke noodsituatie aan een aanslag of grote brand, wat steeds vaker voorkomt in België. De organisatie van Rock werchter geeft aan het systeem niet te gebruiken voor wijzigingen aan de programmering.

Hoe schrijft men zich in?

Dit alarmsysteem prijst zichzelf door eenvoud. Je kan je zeer gemakkelijk inschrijven op de website van be-alert. Het inschrijven vergt slechts een naam, taal, adres en contactgegevens. Hierdoor duurt de inschrijving niet langer dan 3 minuten. Een ander voordeel van het be-alert is dat het volledig gratis en vrijblijvend is en dat er gemakkelijk uitgeschreven kan worden.

 

MPE