Geplaatst op: Mon, Dec 3rd, 2018

Een regenachtige herfst: zo bereid je je woning voor

Deel dit
Tags

Gedurende de herfst en winter hebben woningen het flink te verduren. Van de flinke regenval tot de toenemende kou. Ook spenderen mensen meer tijd in huis. Een goede herfstschoonmaak en wat onderhoud aan je exterieur zijn dus zeker aan te raden. Hoe ga je daarmee om en hoe bereid je je woning voor? Lees het in dit artikel.

Stap 1: begin bij de tuin

Je tuin heeft het wellicht het zwaarst te verduren in deze koude seizoenen. Bomen laten hun bladeren vallen en planten sterven af. Ook zie je doorgaans minder dieren en insecten terug in de tuin. Ruim om te beginnen de spullen in de tuin op die voorlopig niet gebruikt zullen worden, zoals schepjes of ander tuingereedschap. Ook de barbecue berg je op, die zal voorlopig niet gebruikt kunnen worden. Voer ook een laatste onderhoudsbeurt op, knip de struiken bij en geef je ondergrond en grasmat nog een laatste onderhoudsbeurt. Om bruine vlekken op je grasmat te voorkomen hark je gedurende de herfst regelmatig gevallen bladeren weg.

Stap 2: controleer je exterieur

Het exterieur van een woning heeft het net zo zwaar te verduren als de tuin. Controleer daarom nog goed het schilderwerk van de deur- en raamkozijnen, het is raadzaam om eventuele beschadigingen direct bij te werken voor de herfst begint. De beschadigingen kunnen namelijk erger worden en dan ben je uiteindelijk meer geld kwijt aan het overschilderen. Het is raadzaam om een onderhoudsbeurt van je dak te laten uitvoeren door een dakwerker, het wordt aangeraden om dit minimaal om de vijf jaar te doen. Met de vallende bladeren is er ook het risico dat de dakgoot verstopt raakt, plaats om die reden een dakgoot filter. Dan heb je minder werk aan het schoonmaken en voorkom je verstopping.

Stap 3: voer een grote herfstschoonmaak uit

Om heerlijke herfst- en winteravonden in huis te beleven voer je een grote herfstschoonmaak uit. Begin bij je klerenkast en kies voor de kleren die passen bij het koude weer. Trek daarnaast ook de dikke dekbedden, dekens en warme pantoffels uit de kast. Vooral voor mensen met allergieën is een grote schoonmaak aan te raden, vooral bij vochtiger weer vormt dit een gevaar. Een laatste onderhoudsbeurt van de verwarmingsketel is ook raadzaam, zodat je er in huis lekker warm bij zit.

– MVP