Geplaatst op: Mon, Jun 27th, 2016

Eigen huis bouwen wordt stilaan onbetaalbaar

Deel dit
Tags

Het is algemeen geweten dat de Vlaming een baksteen in de maag heeft. Een eigen huis bouwen waarbij je volledig je eigen ding kunt doen of kunt laten doen door een architect is voor heel veel mensen een droom.

Eigen huis bouwen wordt stilaan onbetaalbaar

Helaas blijft het voor het merendeel ook bij dromen. Een huis bouwen kost tegenwoordig veel geld, vaak heel veel geld. Afhankelijk van de stad waar je je huis wil bouwen kan de kostprijs al snel hoog oplopen. In centrumsteden zoals Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel is de beschikbare bouwgrond zeer schaars, wat ervoor zorgt dat het aankopen van de grond al een enorm dure zaak op zich is. Daarna moet je dan ook nog eens kapitaal over hebben om er een huis op te bouwen dat voldoet aan jouw eisen, wensen en behoeften. Voor exacte statistieken uit jouw gemeente, kan je terecht op de statistiekenwebsite van de Federale Overheid.

advocatenkantoorMensen zoeken andere oplossingen

Vanwege de hoge kostprijs om je eigen huis te bouwen gaan vooral jongere mensen op zoek naar andere oplossingen. Een daarvan is een bestaand huis kopen om dit nadien grondig te renoveren. Op die manier kun je de kosten wat drukken, als de renovatiekosten niet te hoog oplopen natuurlijk. In veel gevallen blijken de renovatiekosten achteraf gezien een stuk hoger te liggen dan wat voordien geschat werd. Vaak doen er zich tijdens een renovatie kosten voor waar je als koppel op voorhand helemaal geen rekening mee gehouden had en waardoor de renovatie vaak vertraging kan oplopen doordat bepaalde zaken uitgesteld moeten worden uit financiële noodzaak.

Tip: maak op voorhand een kostenraming

Een goede tip om een beter zicht te hebben op alle kosten wanneer je een woning of bouwgrond koopt, is om op voorhand al een kostenraming te maken. Door alle verschillende kosten op te lijsten kun je makkelijker je budget bepalen. Bij de aankoop van een woning of bouwgrond zijn er enkele kosten waarmee je steeds rekening moet houden:

BTW

Op het bouwen van een woning wordt standaard 21% BTW gerekend. Wanneer je bouwgrond koopt betaal je afhankelijk van het type bouwgrond ofwel registratierechten ofwel BTW.

Registratiekosten

Wanneer je een woning koopt, dan moet je verplicht langs bij de notaris om alles correct af te handelen. Zo moet je bijvoorbeeld ook een vergoeding betalen om de verkoop te officialiseren. Deze vergoeding is afhankelijk van de ligging en het type huis dat je koopt. In Vlaanderen betaal je 10 procent registratierechten. Advies over de registratierechten kun je het beste vragen bij een advocatenkantoor.

guillaumedeknudt

Bron foto: Guillaume Deknudt

Notariskosten

De notariskosten zijn niet inbegrepen in de registratiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de precieze prijs die je betaald hebt voor de bouwgrond of voor de woning.

Andere kosten

  • Extra aankoopkosten
  • Aansluitkosten
  • renovatiekosten