Geplaatst op: Wed, Jul 15th, 2015

De mogelijke gevolgen van de Griekse crisis voor de mode-industrie

Deel dit
Tags

We kunnen er niet om heen: de Griekse crisis. De laatste dagen, weken, zelfs maanden behoort de crisis in Griekenland tot één van de hoofdpunten in zowat elk journaal, in zowat elk land.

Van België tot Amerika, van China tot Argentinië, overal praten ze er over en overal kijken ze met argusogen uit naar wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn van deze toch stilaan penibele situatie. Bepaalde politici hebben het al over een Grexit, bepaalde houden Griekenland dan weer liever in de Eurozone. Maar wat zouden de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een Grexit voor bedrijven, en in het bijzonder bedrijven die toebehoren tot de mode-industrie?

Bedrijven kijken de kat uit de boom

Enkele modebedrijven die van plan waren om binnenkort naar de beurs te gaan, hebben besloten om hun beursgang even uit te stellen en de kat uit de boom te kijken wat betreft de situatie in Griekenland. Waarom uitstellen? Om de goede positie van een gezond bedrijf niet in gevaar te brengen door in een volatiele marktomgeving het bedrijf onder waarde op de beurs te brengen. Het uitstellen van de beursgang zou evenwel geen gevolgen voor zowel het business model als voor de strategie van het bedrijf. In tegendeel, een uitstel van de beursgang kan het bedrijf enkel maar ten goede komen, vooral met het oog op de toekomst.

Ook wat betreft de luxegoederen zal er her en der rekening gehouden moeten worden met de situatie in Griekenland. Alhoewel Griekenland niet erg belangrijk is op het vlak van productie van luxegoederen, is het dan wel weer een belangrijk land wat betreft de omzet van de luxegoederen. De crisis zou mogelijk effect kunnen hebben op zaken zoals de muntwaarde en de aandelenmarkten. Dit zou zorgen voor een soort van  ‘marktdislocatie’, wat dus gevolgen met zich zou meebrengen voor de luxe-industrie. Afwachten dus hoe de situatie in Griekenland verder evolueert.

Door: EFD