Geplaatst op: Tue, May 17th, 2016

Voor het eerst minder iPhones verkocht

Deel dit
Tags

Wat onderzoekers hadden voorspeld, blijkt te kloppen. In het afgelopen kwartaal heeft het Amerikaanse bedrijf Apple voor het eerst minder iPhones geleverd in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Als gevolg ligt ook de omzet van het bedrijf een stuk lager.

Minder iPhones geleverd

Voor het eerst sinds de voorstelling van de allereerste iPhone in 2007 is de groeicurve van het Amerikaanse bedrijf Apple niet meer in stijgende lijn. Voor het eerst sinds de lancering van de allereerste iPhone, ondertussen bijna tien jaar geleden, heeft Apple minder iPhones geleverd. Het voorbije kwartaal leverde het bedrijf ongeveer 51 miljoen toestellen. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van het vorige jaar, 2015, is dit ongeveer 15 procent minder.

Ook omzet ligt lager

Door deze forse daling is ook de omzet van Apple gedaald. De omzet zou volgens studies nu ongeveer 50,6 miljard dollar bedragen, terwijl dat vorig jaar nog ongeveer 58 miljard dollar was. Wel moet er bij verteld worden dat de levering van de laatste nieuwe iPhone, de iPhone Se, nog niet meegeteld zijn. De cijfers gaan immers over de periode tussen 26 december 2015 en 26 maart 2016. De nieuwste iPhone kwam pas eind maart van dit jaar uit.

Verwachte resultaten

Toch heerst er binnen het bedrijf helemaal geen paniek, integendeel. Volgens de CEO van Apple, de Amerikaan Tim Cook, waren deze resultaten dan ook verwacht, net als de daling van de omzet. Maar het kan niet ontkend worden dat de resultaten historisch laag zijn. Voor het eerst in maar liefst dertien jaar noteert Apple geen stijging in de omzet. Toch hoeft niemand te vrezen, Apple maakt immers nog steeds flinke winst; zo’n 10,5 miljard dollar.

Door: BPK