Geplaatst op: Thu, Mar 17th, 2016

Beleggen in vastgoed is nog steeds interessant

Deel dit
Tags

Een tijdje geleden werd de vastgoedmarkt opgeschrikt toen aangekondigd werd dat de woonbonus grondig hervormd ging worden. Als gevolg van die hervorming zijn de woningprijzen flink gestegen, doordat het voor kopers minder voordelig werd om te investeren in vastgoed. Toch blijft investeren in vastgoed nog steeds een interessante belegging.

Waarom zou je investeren in vastgoed?

Eerst en vooral is er de relatief stabiele prijs evolutie van vastgoed. Een concreet voorbeeld hiervan is de huizenprijzenindex de voorbije 40 jaar ongeveer 6 procent per jaar. Hiermee evenaart het vastgoed de andere typische beleggingen zoals aandelen en obligaties. Naast het gelijkaardig rendement op langere termijn geniet je bij beleggen in vastgoed ook van een risicogewogen rendement.

Genieten van doorlopende inkomsten

Daarnaast kun je wanneer je investeert in vastgoed ook genieten van doorlopende of courante inkomsten. Wanneer je bijvoorbeeld een appartement gekocht hebt en beslist om het pand door te verhuren, dan heb je maandelijks vaste opbrengsten. Gezien huurinkomsten regelmatig geïndexeerd worden, genereert de verhuur van panden zoals residentiële en commerciële panden, een inkomstenstroom die bescherming biedt tegen inflatie.

Vastgoedprijzen blijven stijgen

Maar er zijn uiteraard nog andere redenen waarom investeren in vastgoed interessant blijft. Zo blijkt een blik naar het verleden voor velen een motivatie te zijn om vandaag de dag te investeren in vastgoed. Pakweg tien jaar geleden bleek een huis een pak minder te kosten dan vandaag. Het is dus bewezen dat de waarde van vastgoed de voorbije jaren sterk gestegen is, en dat die waarde ook nog eens blijft stijgen. Dus is het vanzelfsprekend een slimme belegging.

Wie er dan ook nog eens voor kiest om zijn vastgoed te verhuren aan een redelijke prijs genereert eigenlijk twee keer inkomsten. Een keer op langere termijn en één keer op kortere termijn.

Door: EDW